سردرگمی در بازار سهام

گروه بازار سرمایه-فاطمه عباسی راد-  بازار سرمایه در روزی که گذشت با ابهامات بسیاری روبه‌رو بود و در نهایت با افت ۳۷هزار واحدی به پایان رسید. همچنین تمامی شاخص‌های بورس…

سردرگمی  در بازار سهام

گروه بازار سرمایه-فاطمه عباسی راد-  بازار سرمایه در روزی که گذشت با ابهامات بسیاری روبه‌رو بود و در نهایت با افت ۳۷هزار واحدی به پایان رسید. همچنین تمامی شاخص‌های بورس و فرابورس قرمزپوش ماندند. در بازار دیروز، ۸۳درصد نمادها منفی معامله شدند و تنها ۱۷درصد دیگر سبزپوش بودند. نمادهای وبملت، فارس و خودرو نیز بیشترین خروج پول حقیقی را تجربه کردند و در مقابل فزر، قیستو و غانیزان شاهد ورود نقیدنگی بودند.
به گزارش اقتصاد سرآمد، پول از صندوق ها و صنایع بانکی، خودرویی و شیمیایی خارج شده است ولی کانه های فلزی، خرده‌فروشی و کاغذی تجربه ورود نقدینگی را داشتند. در دادوستدهای روز شنبه؛ ارزش معاملات کل بازار ۳درصد رشد یافت و در مقابل ارزش معاملات خرد ۶درصد افت را تجربه کرد؛ همچنین ارزش صفوف خرید و ارزش صف‌های فروش با رشد محسوسی همراه بودند.

روز شنبه بورس چطور گذشت؟
شاخص بورس در جریان معاملات روز گذشته (شنبه ۱۳بهمن) بازار سرمایه با افت ۳۷هزار واحدی روبه‌رو شد. در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، بیش از ۱۵میلیارد و ۹۹۶میلیون سهم و حق‌تقدم به ارزشی بالغ بر ۱۲هزار و ۴۸۶میلیارد تومان در بیش از ۴۸۴۵۲۲هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت ۳۷هزار و ۳۱۸واحدی در ارتفاع ۲میلیون و ۷۶۴هزار و ۱۱۶واحد قرار گرفت. بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام در روز شنبه به نام نمادهای معاملاتی فارس، فولاد و فملی شد و در مقابل نمادهای معاملاتی نوری، بوعلی و جم با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند. براساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله ۶میلیارد و ۹۰۷میلیون ورقه به ارزش ۷۸هزار و ۷۰۴میلیارد تومان در ۳۴۷هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) ۱۷۱واحد افت کرد و در ارتفاع ۲۶هزار و ۴۳۲واحد قرار گرفت. در این بازار هم دیروز بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی ومپنا، بپاس و سامان شد و در مقابل نمادهای معاملاتی شگویا، هرمز و فزر بیشترین اثر منفی را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند.
معاملات بورس زیر سایه بی‌اعتمادی
محمدباقر خادمی، کارشناس بازارسرمایه در گفت‌وگویی با اکوایران، درخصوص روند بازارسرمایه در روز ۱۳بهمن ماه ۱۴۰۳ گفت: بازار سهام بعد از مدت‌ها در اوایل آبان ماه روند رو به رشد خود را آغاز کرد و این امر موجب شد ارزش معاملات بازارسهام پس از مدت‌ها به بالای ۱۰همت در روز برسد که اتفاق خوبی برای بازار بود، اما در ادامه از اواخر آذر ماه سهام رفته‌رفته وارد فاز اصلاحی شد و متاسفانه ارزش معاملات نیز مجددا با کاهش قابل‌توجهی مواجه شد و به زیر ۱۰همت در روز افت داشت. وی در ادامه افزود: عامل اصلی این اتفاق بی‌اعتمادی فعالان بازار و مردم به بازار سهام است که متاسفانه این امر سال‌هاست به بدنه بازار سهام آسیب زده است.
به گفته این فعال بازارسرمایه؛ متولی این امر دولت و بانک مرکزی هستند که کم‌ترین وظیفه ایشان بازگشت اعتماد به بازار سهام است و متاسفانه تاکنون به‌جز چند مصاحبه کوتاه و چند توئیت اقدامی جدی در این مورد صورت نگرفته است. خادمی تصریح کرد: بانک مرکزی طی ماه‌های متوالی نرخ دلار نیما را بدون دلیل به اسارت گرفته بود و در ماه‌های گذشته با روی کار آمدن تیم اقتصادی جدید نرخ دلار نیما از محدوده ۴۰هزار تومان تا محدوده ۶۵هزار تومان رشد داشت، اما در هفته‌های اخیر گویا مجددا قصد بانک مرکزی به اسارت گرفتن دوباره نرخ دلار نیماست؛ به‌طوری که نرخ دلار آزاد به محدوده ۸۴ رسیده، اما نرخ دلار نیمایی در محدوده ۶۶هزار تومان قرار دارد. وی افزود:  انتظاری که از تیم اقتصادی دولت وجود دارد؛ باتوجه به شعار آن‌ها که تک‌نرخی کردن ارز است، نزدیک کردن نرخ دلار نیمایی با آزاد است که عامل اصلی اعتمادسازی به بازار سهام خواهد بود.
این تحلیلگر بازارسرمایه اظهار داشت: موضوع بعدی که در عدم توازن بازار نقش زیادی داشته این است که صندوق‌های بزرگ و صندوق‌های اهرمی خریدوفروش‌های خود را فقط به تعداد سهم محدود و نقدشونده و اصطلاحا شاخصی اختصاص داده‌اند؛ این در حالی است که بسیاری از سهام کوچک‌تر و اصطلاحا ریالی از نظر ارزندگی وضعیت به مراتب بهتری از سهام شاخص‌ساز دارند و این موضوع موجب عدم توازن در بازار شده است. خادمی در نهایت گفت: گفتنی است سیاست‌گذاری به‌شدت اشتباه سازمان بورس در ایجاد محدودیت‌ها و دامنه نوسان و … موجب عدم اعتماد و ناامنی سهامداران شده است. در مجموع بازار سهام در سال‌های گذشته مورد بی‌مهری دولت‌ها قرار گرفته؛ به‌طوری که ارزش بازار شرکت ها باتوجه به افزایش نرخ دلار، افزایش نرخ فروش شرکت‌ها و تورم سال‌های اخیر و… به یک کمدی تلخ تبدیل شده است.

سه چالش اساسی بازار سرمایه
از طرف دیگر همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفت‌وگویی با «تجارت‌نیوز» بیان کرد: نرخ بهره جزو مسائل مهم برای بازار سرمایه است، زیرا افزایش نرخ بهره به‌ویژه در بهره پایه و بدون ریسکی که بانک مرکزی انجام  می‌دهد به معنای کاهش قیمت اوراق بهادار و سهام است. این کارشناس بازار سرمایه گفت: در چند سال گذشته، سه موضوع نرخ ارز دولتی، قیمت‌گذاری دستوری و نرخ بهره، بازار سهام را دچار چالش کرده است.
دارابی تشریح کرد: در سال گذشته هنگامی که بانک مرکزی انتشار گواهی سپرده ۳۰درصدی را در پیش گرفت و ۲۸۰همت پول از سطح اقتصاد جمع‌آوری کرد، مشکل اصلی برای بازار سهام هضم این قضیه بود و نتیجه این رویکرد بانک مرکزی، کاهش شدید ارزش سهام شد. این کارشناس بازار سرمایه گفت: از نظر سیاست‌گذار اگر ۲۸۰همت پول بلوکه آزاد شود، شوک تورمی به بازارهای مالی می‌دهد. از طرف دیگر اگر نرخ گواهی سپرده با عدد بالاتری تمدید شود، به معنای کاهش قیمت‌ سهام خواهد بود. به همین خاطر سیاست آتی بانک مرکزی برای بازار سرمایه بسیار حائز اهمیت است.
دارابی تصریح کرد: در هفته‌های گذشته تغییراتی در معاونت ارزی بانک مرکزی رخ داد و قیمت دلار توافقی از قیمت دلار بازار آزاد فاصله زیادی گرفت. دولت باید فکر جدی‌ در حوزه مسائل اقتصادی کند، زیرا با افزایش نرخ ارز و وجود نرخ بالای بهره نمی‌توان اصلاحات اقتصادی ایجاد کرد. این کارشناس بازار سرمایه گفت: با راه‌اندازی بازار ارز توافقی و کاهش قیمت‌گذاری دستوری به‌ویژه در صنعت خودروسازی سعی شده تا وضعیت نامناسب اقتصادی اصلاح شود، اما عملا تمامی این موارد بی‌ثمر شده است. دارابی در پایان تاکید کرد: دولت باید تصمیمی جدی را اتخاذ کند؛ با روند کنونی نمی‌توان چندان امیدوار به اصلاحات اقتصادی بود و شرایط فعلی اقتصاد کشور را تغییر داد.

بازنشر فانوس دریا به نقل از اقتصاد سرآمد

بازدید: 14

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *