مدیر شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از راه اندازی مجتمع پرورش خاویار سبزوار در آینده نزدیک خبر داد.
به گزارش راد به نقل از تسنیم، اولین تکثیر مصنوعی ماهی در ایران در سال ۱۳۰۱ و با تکثیر ماهیان خاویاری آغاز شد و پرورش ماهی گرمابی هم در ایران در دهه ۴۰ شروع شد. پرورش ماهیان سردآبی به خصوص خاویاری، صنعتی است که در سالهای اخیر به دلیل ظرفیتهای مناسب موجود در حال توسعه و گسترش است.
استان خراسان رضوی نیز با وجود محدودیتهای آبی که در آن وجود دارد به این صنعت روی آورده است و در حال حاضر پنج مجموعه فعال در حوزه تولید خاویار دارد که از این تعداد چهار مورد آن در شهرستان سبزوار احداث شده است.
عباس هواخا یکی از اولین تولیدکنندگان خاویار در خراسان رضوی اظهارداشت: در سال ۹۲ تولیدکننده ماهی قزل بودیم که برادرم در سفری به شمال با پرورش خاویار آشنا شد و در آنجا تحقیقاتی انجام داد و متوجه شدیم در خراسان هم میتوانیم با کمی تغییرات پرورش خاویار را انجام دهیم.
وی ادامه داد: در سال ۹۳ در مجموعه چاه کشاورزی خود شروع کردیم به پرورش خاویار و ۲۰۰ عدد بچه ماهی خاویار را به این مجموعه منتقل کردیم که در آن زمان برای هر عدد ۳ هزار تومان هزینه شد.
این تولیدکننده خاویار بیان کرد: کل هزینه صورت گرفته در مجموعه کشاورزی و احداث تاسیسات ۵۰۰ میلیون تومان هزینه داشت ولی با درآمد حاصل ارزش این سرمایه گذاری را داشت.
هواخا ادامه داد: در حال حاضر به طور میانگین در سال ۱۵۰۰ تا ۲ هزار عدد ماهی خاویار را پرورش میدهیم که نژاد سیبری بعد از ۵.۵ سال و نژاد سیل ماهی بعد از ۹ سال به خاویار میرسند.
وی افزود: کار استهصال خاویار را از سال ۹۹ شروع کرده ایم و از آنجایی که محصول تولیدی صادراتی است درآمد مناسبی برای ما دارد.
این تولید کننده خاویار در خصوص حمایت از این صنعت اظهارداشت: مجموعه جهاد کشاورزی همراهی مناسبی دارد ولی متاسفانه بانکها برای پرداخت تسهیلات به این صنعت سختگیریهای زیادی دارند.
مجتمع پرورش خاویار سبزوار در حال راه اندازی است
محمد علی اسلامی، مسئول شیلات مدیریت جهادکشاورزی شهرستان سبزوار نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت: چهار مجموعه فعال تولید خاویار در شهرستان داریم که یک مجموعه با آب قنات و ۳ مجموعه با آب چاه فعالیت میکند.
وی افزود: در شش ماهه ابتدای سال ۲۰ تن گوشت و ۲۶ کیلو گرم خاویار در سبزوار تولید شده که ماهی خاویار شهرستان زنده گیری و به مازندران جهت استهصال منتقل میشود.
مسئول شیلات مدیریت جهاد کشاورزی سبزوار در خصوص توسعه این مجموعه ها بیان کرد: مجتمع پرورش ماهیان خاویاری کال شور در زمینی به مساحت ۶ هکتار در شهرستان تعریف شده که ۳ سایت دارد و ۶۰ لیتر بر ثانیه برای آن برداشت آب صورت میگیرد.
اسلامی خاطرنشان کرد: پیش بینی میکنیم در این مجموعه ۲۰ تن گوشت و سالانه ۱.۵ تن خاویار تولید شود.
توسعه پرورش ماهیان خاویاری در دیگر مناطق استان خراسان رضوی
طاهر پور، مدیر شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت: ۵مرکز واحد پرورش خاویار در شهرستان سبزوار و داورزن مستقر هستند که پس از تهیه مدل آبزیپروری به سمت برنامه توسعه پرورش ماهیان خاویاری در دیگر مناطق استان خواهیم رفت.
وی افزود:پرورش و عرضه گوشت خاویار حدود سه سال و نسبت به نوع ماهی حدود ۸ سال تا استحصال خاویار برآورد زمانی شده که عملا از نظر زمانبر بودن با پرورش پسته و گردو همتراز است.
مدیر شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تصریح کرد: هزینه ثابت تولید ماهی خاویار در تن حدود ۱۵۰ میلیون و هزینه درگ ردش تولید ۱۰۰ میلیون تومان است. سال قبل از مجموع ۵ مزرعه در استان حدود ۱۹ تن گوشت و ۲۵ کیلو خاویار برداشت شد که این عدد امسال به ۵۰ کیلو گوشت و ۵۰ کیلو خاویار افزایش پیدا میکند.