به گزارش روزنامه دریایی اقتصاد سرآمد، کارشناسان بازار سرمایه میگویند اگر عرضههای اولیه را محدود به شرایط خاصی کنیم یا اجرای آن را به صورت دستوری و بدون برنامه انجام دهیم، قطعاً نتایج منفی به همراه خواهد داشت و به نتیجه مطلوب برای همه ذینفعان بازار نمیرسیم. از طرف دیگر، اگر بازار سرمایه را قطب شفافیت بدانیم، باید انتظار داشته باشیم مقام ناظر (سازمان بورس)، برنامهای شفاف، مدون و علنی ارائه دهد. این البته یکی از مشکلاتی است که فعالان بازار سرمایه در حال حاضر با آن دست به گریبان هستند.
در حقیقت هنوز هم بخش عمدهای از بازار تحت کنترل دولت قرار دارد. در این میان یکی از پارامترهای مهم در این زمینه، حجم عرضههای اولیه است. این حجم باید متناسب با شرایط بازار باشد و از پیش برنامهریزی شود. همچنین حجم عرضه باید متناسب با نقدینگی در اختیار مردم باشد تا بازار آسیب نبیند. بهطور کلی، عرضههای اولیه باید به صورت شفاف، متناسب با برنامه از پیش تعیینشده و با در نظر گرفتن ظرفیت بازار انجام شود. اگر این اصول رعایت نشود، بازار آسیب میبیند و اعتماد سرمایهگذاران دوباره خدشهدار میشود.
بازار شنبه چگونه گذشت؟
روز گذشته ارزش معاملات نسبت به آخرین روز هفته گذشته (چهارشنبه) رشدی قابلتوجه داشت و با ثبت ۱۱هزار و ۵۰۰میلیارد تومان مجددا به بالای ۱۰هزار میلیارد تومان رسید. ضمن اینکه دیروز ۱۳۹میلیارد تومان پول حقیقی هم وارد گردونه معاملات شد. صندوقهای درآمد ثابت هم روز گذشته شاهد خروج سنگین ۱۰۰۰میلیارد تومانی پول بودند که مصادف با افزایش استقبال از صندوقهای سهامی و طلا بود.
در جریان معاملات روز شنبه، بانکها فلزات اساسی و خودروییها به ترتیب با ۷۷۷، ۷۶۸ و ۶۳۳ میلیارد تومان، بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند. این در حالی بود که بیشترین ورود پول به دو گروه بانکها و فلزات اساسی تعلق داشت و به این دو گروه در مجموع حدود ۳۲۰میلیارد تومان نقدینگی حقیقی وارد شد. از سوی دیگر، خودروییها با بیش از ۱۰۰میلیارد تومان خروج پول، بیشترین ورود پول حقوقی را در میان گروههای صنعت به ثبت رساندند.
در بازار روز گذشته همچنین تعداد نمادهای مثبت در پایان بازار ۵۳درصد و نمادهای منفی ۴۷درصد بود، سرانه خرید حقیقی ۵۴.۲میلیون تومان و سرانه فروش حقیقی ۵۹میلیون تومان به ثبت رسید. این در حالی بود که ۲۱۳نماد با ورود پول و ۳۴۷نماد هم با خروج پول مواجه شدند.
تاثیر اخبار مثبت در بازار سهام
در روزی که گذشت (شنبه ۶بهمن)؛ ارزش صفوف خرید نسبت به روز چهارشنبه تغییر نکرد، ولی ارزش صفهای فروش رشد ۹درصدی را بههمراه داشت. همچنین درخصوص بازار روز یکشنبه ۷بهمن ماه، به نظر میرسد اگر مخابره اخبار مثبت و حمایت از بازار سرمایه ادامه داشته باشد و البته اگر ریسکهای سیاسی هم کاهش یابد؛ باید منتظر بازاری مثبت و متعادل باشیم. همچنین از دو عرضه اولیه اخیر، بپویا و ومپنا صف فروش شدند. خبر پیوست برخی بانکها به سوئیفت و تصویب احتمالی FATF نیز خبر مثبتی بوده که بانکها را مثبت کرد.
از طرف دیگر برخی گزارشها نشان میدهد که گروههای پتروشیمی در آستانه بازگشایی نمادهای پتروشیمی، با اقبال روبهرو شدهاند و صف خرید فارس و تاپیکو پیشتازان این گروه بودند. همچنین در گروه فولادی، هرچند عمده نمادها منفی بودند، اما با فولاد مبارکه صف خرید بسته شد. پالایشیها هم صعودی شدند؛ در نهایت هلدینگهای بزرگ نیز صعود مناسبی داشتند.
معاملات متعادل در روز شنبه
برخی فعالان بازار سهام معتقدند که تکنرخی شدن ارز – تحولات دلار- اخبارهای سیاسی و اقتصادی گزارشهای ماهانه، عوامل بسیار مهمی در جهت مثبت بودن شاخص کل بورس روز شنبه بود. بهترین حالت برای بازار سرمایه ثبات شرایط سیاسی و اقتصادی و توافق و همچنین تکنرخی شدن ارز با بازار توافقی است که میتواند یک تحول ویژه و عمیقی را در بازار رقم بزند.
افزایش نرخ دلار و ادامه رشد آن تا مرز ۸۴هزار تومان با رسیدن خبرهای سیاسی کمی آرام گرفت، اما شرایط و تصمیماتی که در بازار آزاد گرفته میشود بر افزایش یا کاهش قیمت دلار تأثیر میگذارد. همچنین بررسیها نشان میدهد که روند بازار سهام طی روز شنبه مثبت و متعادل بود و در دقایق ابتدایی بازار بهطور مثبت شروع به فعالیت کرد که عرضه برخی نمادها زیاد شد.
سود ۲/۲ همتی سرمایهگذاران خارجی
از بورس ایران
در این میان دادههای آماری مدیریت نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار از رشد ۲۵درصدی ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی در ۴ماه گذشته و سود بیش از ۲۲۰۰میلیارد تومانی حکایت دارد. براساس گزارش دادههای آماری مدیریت نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار، ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی به ۱۱هزار و ۳۴۷میلیارد تومان در پایان دی ماه رسیده است.
دادههای این گزارش نشان میدهد ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی از ۹هزار و ۸۳میلیارد تومان در ابتدای مهر ماه امسال به ۱۱هزار و ۳۴۷میلیارد تومان در پایان دی ماه افزایش یافته است. بر این اساس سود بیش از ۲۲۰۰میلیارد تومانی عاید آنها شده است. این دادههای آماری نشان میدهد، ارزش دارایی سرمایهگذاران خارجی در پایان دی ماه همچنان روند صعودی داشته است.
بورس زیر سایه تحرکات دلار در بازار
طی روزهای گذشته دلار آزاد با شیب ملایمی مسیر افزایشی داشته است. تحلیف ترامپ و عدم اطمینان سرمایهگذاران در قبال سیاستهای تیم وی در مواجهه با ایران، مهمترین محرک تقاضای دلار است. ریسک کاهش فروش نفت ایران و به تبع آن، کاهش درآمدهای دولت و در نتیجه کسری بیش از پیش بودجه، یک چرخه تکراری در اقتصاد ایران است که میتواند مجددا سرعت گردش پول را افزایش داده و بازارهای مختلف را تحت نوسانات زیادی قرار دهد.
کارشناسان اقتصادی معتقدند با کاهش شیب رشد دلار توافقی نیز باید دید که آیا سیاستگذار به دنبال ثبات آن در محدوده پایینتر از ۷۰هزار تومانی خواهد بود یا خیر؛ موضوعی که تأثیر بسیار مهمی بر سودآوری شرکتها خواهد داشت. در چنین شرایطی به نظر میرسد جنگهای تجاری ترامپ با سایر کشورها، طلا را همچنان گزینه جذابی برای سرمایهگذاران نگه خواهد داشت. از سوی دیگر، در صورت عدم وقوع مذاکرات میان و آمریکا، نمیتوان انتظار اصلاح زیادی در دلار آزاد داشت. از این رو اختصاص بخشی از پرتفوی به صندوقهای طلا، برای کنترل ریسکهای مختلف بسیار منطقی خواهد بود.
بازنشر فانوس دریا به نقل از اقتصاد سرآمد