به گزارش اقتصادسرآمد، ورود پول هوشمند همراه با افزایش ارزش معاملات خرد همانقدر که از سوی سرمایهگذاران مناسب ارزیابی میشود خروج پول هوشمند همراه با افزایش ارزش معاملات نیز نوعی زنگ خطر برای سهامداران است به عقیده گروهی از فعالان بازار سرمایه، زمانی افزایش ارزش معاملات خوب است که ورود پول نیز محقق شود در غیر اینصورت، خروج نقدینگی همزمان با افزایش ارزش معاملات به نوعی نشاندهنده خروج گروهی از بازیگران بزرگ بورس است.
آمار معاملات داد و ستد چهارمین روز معاملاتی در گروهی از نمادها نشان میدهد که تعداد خریداران حقیقی بیشتر از فروشندگان حقیقی است به طور مثال، به ازای ۵نفر فروشنده حقیقی حدود ۱۰ خریدار وجود دارد در حالی که حجم معاملهشده تقریبا یکسان است. به عبارت دیگر، فروشندههای حقیقی بزرگ در حال نقد کردن بودند و در مقابل خریداران در بستههای کوچک تعدادشان بیشتر بوده است. شاخص کل بورس روز گذشته ۲۵هزار و ۸۷۶ واحد افزایش یافت و نماگر اصلی بازار توانست سطح ۲میلیون و چهارصد هزار واحد را ثبت کند. شاخص کل بورس روز دوشنبه گذشته ۵۷هزار و ۹۳۰واحد رشد کرد که در نوع خود اگر بیسابقه نباشد میتوان اذعان کرد کمنظیر است، اما روز گذشته از قدرت صعود شاخص کل بورس کاسته شد.
رسیدن به محدوده ۲میلیون و ۴۰۰هزار واحد از یکسو و تمایل به شناسایی سود از سوی دیگر سبب شد که بسیاری از فعالان بازار سرمایه اقدام به فروش سهام خود کنند هر چند این فروش با خریدها پاسخ داده شد، اما بودند شرکتهایی که دیگر رنگ سبز چند روز گذشته را نتوانستند حفظ کنند و روند اصلاحی پیدا کردند.
تاثیر در شاخص کل بورس
شرکتهای پتروشیمی خلیج فارس با ۴هزار ۶۸۷، فولاد مبارکه اصفهان با ۲هزار و ۸۰۱، ملی صنایع مس ایران با هزار و ۷۰۶، نفت و گاز پتروشیمی تامین با هزار و ۳۶۳، بانک ملت با هزار و ۱۵۳، معدنی و صنعتی چادرملو با هزار و ۱۴۹ و پتروشیمی نوری با هزار و ۸۸واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس روز گذشته داشتند و در نقطه مقابل گسترش نفت و گاز پارسیان با ۹۴۹، سرمایهگذاری صدر تامین با ۴۲۱، توسعه معادن و فلزات با ۳۶۵ و فجر انرژی خلیج فارس با ۳۰۴واحد مانع از رشد بیشتر شاخص کل شدند.
ارزش معاملات خرد گذشته ۱۶همتی
رشد شاخص کل بورس در یک هفته گذشته با افزایش حجم و ارزش معاملات همراه است که این امر در صورت تکرار، نوید تداوم در روزهای آتی را میدهد به دیگر سخن، روند صعودی ارزش معاملات خرد در یک هفته گذشته، سبزپوشی نماگر بازار سرمایه را تائید میکند. ارزش معاملات خرد روز گذشته ۱۶همت (هزار میلیارد تومان) بود که رقم قابل اعتنایی است فراموش نکنیم که ارزش معاملات خرد در خرداد سالجاری در روزهای رکود حتی به پایین ۳همت نیز نفوذ کرده بود روزهایی که تنها دغدغه سرمایهگذاران کاهش سرعت نزول بورس بود.
«اقتصاد سرآمد»در مطلبی که با عنوان «کاهش ارزش معاملات خرد به ۲همت» در ۵خرداد ماه ۱۴۰۳ نوشت: «کاهش دامنه نوسان و تردید سرمایهگذاران برای خرید و فروش سبب کاهش ارزش معاملات خرد در بورس شد به طوری که ارزش معاملات خرد وارد کانال ۲همت (هزار میلیارد تومان) شد که ارقامی بسیار کم برای بورس تهران است و حتی گروهی از کارشناسهای بازار سرمایه این مقدار کم را با نیمه تعطیل بودن بورس برابر میدانند. ارزش معاملات خرد یکی از مواردی است که مورد توجه ویژه سرمایهگذاران است که نقش مهمی در تصمیمگیری ورود یا خروج نقدینگی از سوی فعالان بورس دارد.»حال این روزها برعکس چند ماه گذشته افزایش ارزش معاملات خرد روند صعودی دارد.فعالان بازار سرمایه ارزش معاملات خرد محدوده ۱۵ همت را در روزهای اوج به یاد دارند.علی اسکینی، کارشناس بازار سرمایه در خرداد ۱۴۰۲، در مطلبی با عنوان «گروههای ریالی جذابترند» درباره ارزش معاملات خرد به «اقتصاد سرآمد» گفته بود: ««اما فاکتور مهمی که این روزها سبب فاز رکودی در بورس شده است کمبود نقدینگی در بازار سرمایه است که همین امر روند صعودی بورس را با چالش همراه کرده است.» او یادآوری کرده بود: «ارزش معاملات در بازار سرمایه اکنون کاهش قابل توجهی (حدود ۱۰ همت) در مقایسه با روزهای اوج خود (بالاتر از ۱۵ همت) تجربه میکند؛ بنابراین افزایش ارزش معاملات یکی از پیشنیازهای ضروری برای رشد بورس است.»
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهامداران خرد صورت میگیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیتهای قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچگونه محدودیتی در رابطه با قیمت و حجم نداشتند. سرمایهگذارانی که بهصورت حرفهای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیمگیری استفاده میکنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانهی این بازار را مشخص میکند و اطلاعاتی را در رابطه با خریدوفروش سهام به سرمایهگذاران ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمتهای مختلف و حجمهای متفاوت به فروش میرسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.
خروج پول هوشمند و خروج
از صندوقهای ثابت
اوضاع صعودی بازار سرمایه این روزها سبب شده است که جریان ورود پول هوشمند به داخل بورس افزایش پیدا کند که این امر نیز میتواند به عنوان فاکتور نویدبخش دبگر در نظر گرفته شود، اما روز گذشته خروج پول هوشمند پس از چند روز ورود ثبت شد.
پول هوشمند معمولا توسط کسانی سرمایهگذاری میشود که اطلاعات کاملتر و درک بهتری نسبت به یک سرمایهگذار عادی دارند. به همین دلیل، اسمارت مانی در زمانهایی که الگوهای معاملاتی سرمایهگذاران کلان از سرمایهگذاران خردهفروشی متفاوت باشد، شانس موفقیت بیشتری خواهد داشت.«اسمارت مانی» (Smart Money) یا پول هوشمند سرمایهای است که توسط سرمایهگذاران بزرگ نظیر سرمایهگذاران نهادی، صاحبان بازار، بانکهای مرکزی، صندوقهای تأمینی و سایر متخصصان مالی کنترل میشود. همچنین پول هوشمند با تاثیری که بر روی بازارهای مالی میگذارد، آنها را به حرکت در میآورد که اغلب بانکهای مرکزی پشتیبان آنها هستند و معاملهگران خرد سوار بر پول هوشمند کسب سود مینمایند.در حقیقت پول هوشمند، پول نقدی است که توسط سرمایهگذاران باتجربه، آگاه و حرفهای در بازارهای مالی سرمایهگذاری میشود. البته هنوز شواهد کاملی مبنی بر بهتر بودن سرمایهگذاری پول هوشمند از سرمایهگذاری پول غیر هوشمند وجود ندارد.
خروج نقدینگی از صندوقهای با درآمد ثابت
به دلیل اینکه صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت حداقل بازده مورد انتظار را نصیب سرمایهگذاران خود میکنند. افرادی که واحدهای این صندوقها را خریداری میکنند، در واقع سرمایهگذارانی کمریسک هستند. این افراد انتظار دارند سودی معقول با حداقل ریسک ممکن را به دست آورند. به همین علت مدیران این صندوقهای سرمایهگذاری، منابع مالی حاصل از فروش واحدهای این صندوقها را عمدتاً به خرید اوراق بهادار بدون ریسک یا کمریسک مثل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق خزانه و… اختصاص میدهند تا بتوانند سود مورد نظر را برای سرمایهگذاران محقق کنند.در مواقعی که بورس وارد رکود میشود به دلیل بالا رفتن ریسک، استقبال از صندوقهای با درآمد ثابت افزایش و در زمان رونق کاهش پیدا میکند. روز گذشته ۱.۱همت خروج نقدینگی از صندوقهای با درآمد ثابت ثبت شد که با توجه به ورود ۱.۸همتی پول هوشمند میتوان گفت که ۱.۱همت از صندوقها وارد شده است و مابقی نقدینگی جدیدی است که از سوی سرمایهگذاران وارد شده است.
بازنشر فانوس دریا به نقل از اقتصاد سرآمد