دکتر هدایت اله نیکخواه در گفتوگو با فانوس دریا با بیان اینکه نقش دولت در توسعه گردشگری ساحلی و دریایی نسبت به نقش مردم بسیار حائز اهمیت است تصریح کرد: دولتها به عنوان نهادهای مسئول، منابع مالی، زیرساختها، سیاستگذاریها و نظارتهای کلیدی را در اختیار دارند؛ در حالی که مردم و بخش خصوصی نیز میتوانند نقشی مهم در توسعه این صنعت داشته باشند، اما اقدامات و تصمیمات دولتها میتواند به طور قابل توجهی بر رشد و پایداری گردشگری ساحلی و دریایی تاثیر بگذارد.
دبیر علمی کنفرانس اقتصاد دریاپایه ادامه داد: دولت از طریق ایجاد زیرساختهای مناسب مانند ساخت و بهبود بنادر، اسکلهها و پایانهها،آمادهسازی و تجهیز جادهها، فرودگاهها و هتلها ساخت تأسیسات عمومی مانند پارکها، رستورانها، دسترسی به خدمات اساسی مثل آب، برق و اینترنت بر توسعه گردشگری دریایی و ساحل موثر است.
وی تبلیغات و بازاریابی ملی و بینالمللی را یکی دیگر از اقدامات دولتها برشمرد و تصریح کرد: دولتها میتوانند با استفاده از منابع مالی و شبکههای دیپلماتیک خود، جاذبههای گردشگری ساحلی و دریایی را در سطح ملی و بینالمللی معرفی کنند.
کمپینهای تبلیغاتی برای جذب گردشگران از کشورهای مختلف توسط دولت انجام شود
نیکخواه در پاسخ به اینکه بازاریابی چگونه میتواند صورت پذیرد؟ عنوان کرد: کمپینهای تبلیغاتی برای جذب گردشگران از کشورهای مختلف، شرکت در نمایشگاههای بینالمللی گردشگری، انعقاد توافقات با آژانسهای مسافرتی و خطوط هوایی برای افزایش تعداد گردشگران خارجی از جمله اقداماتی است که میتواند انجام شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه هرمزگان ادامه داد: دولت بایستی با تنظیم و نظارت بر استانداردها مانند استانداردهای محیط زیست برای حفاظت از سواحل، دریاها و اکوسیستمهای طبیعی، استانداردهای بهداشتی و ایمنی برای حفاظت از سلامت و ایمنی گردشگران و نظارت بر قیمتگذاری و شفافیت خدمات تا اطمینان حاصل کند که گردشگران با قیمتهای منصفانه مواجه شوند.
دبیر کمیته علمی کنفرانس اقتصاد دریاپایه با بیان اینکه توسعه و مدیریت منابع طبیعی و محیط زیست نیز بایستی در دستور کار دولتقرار بگیرد تصریح کرد: دولتها میتوانند با اجرای سیاستهای محیطزیستی، قوانین و برنامههای حفاظتی مانند محافظت از سواحل و منابع دریایی (مثل ایجاد پارکهای ملی دریایی و مناطق حفاظت شده)، ترویج گردشگری پایدار و مدیریت بحرانهای زیستمحیطی به توسعه گردشگری کمک کنند.
نیکخواه تشویق به سرمایهگذاری و حمایت از بخش خصوصی را یکی دیگر از اقدامات توسعهای دولت دانست و ابراز کرد: دولتها از طریق فراهم کردن تسهیلات مالی، معافیتهای مالیاتی و کمکهای مالی، برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی، حمایت از کارآفرینان محلی، برای ایجاد کسبوکارهای مرتبط با گردشگری (مانند رستورانها، هتلها، تورهای دریایی)و تشویق به توسعه زیرساختهای خصوصی، در مناطق ساحلی و جزیرهای نقش برجستهای در توسعه گردشگری دارند.
وی با بیان اینکه ارتقای هماهنگی بین نهادهای مختلف در توسعه گردشگری دریایی و ساحلی حائز اهمیت است گفت: دولتها میتوانند هماهنگی میان وزارتخانهها، نهادهای محلی و سازمانهای خصوصی را تسهیل کنند تا در راستای توسعه گردشگری ساحلی و دریایی حرکت کنند.
مردم در کنار دولت، نقش مهمی در توسعه گردشگری دریایی و ساحلی دارند
عضو هیئت علمی دانشگاه هرمزگان با بیان اینکه مردم نیز در کنار نقش دولت در توسعه گردشگری دریایی و ساحلی موثرند گفت: مردم می توانند از طریق مشارکت در برنامهها، حفظ فرهنگ و هویت محلی خود، ارائه خدمات میزبانی و مهمان نوازی و همچنین آگاهی و آموزش نقش پررنگی در توسعه گردشگری داشته باشند.
دبیر علمی کنفرانس اقتصاد دریاپایه ادامه داد: همچنین نباید از نقش مهم و کلیدی بخش خصوصی در جهت ایجاد سرمایهگذاری در زیر ساختهای مهم مثل هتل و اماکن اقامتی، سرمایه گذاری در خدمات رفاهی و تفریحی و غیره چشم پوشی کرد.
نیکخواه با بیان اینکه سه رکن مهم در توسعه گردشگری دولت، مردم و بخش خصوصی هستند که هرکدام با ایفای نقش خود سهم بسزایی در این امر خواهند داشت تصریح کرد: در کل شاید بتوان گفت نقش دولت در توسعه گردشگری ساحلی و دریایی مهمتر از نقش مردم است زیرا دولتها میتوانند زیرساختها، قوانین، سیاستها و منابع مالی مورد نیاز برای رشد این صنعت را فراهم کنند. در حالی که مردم و بخش خصوصی نیز میتوانند نقش موثری داشته باشند.
وی در پایان گفت: اقداماتی که دولت انجام میدهد، مانند ایجاد قوانین حمایتی، تامین زیرساختهای مناسب و نظارت بر کیفیت خدمات، میتواند به طور چشمگیری بر موفقیت و پایداری این صنعت تأثیر بگذارد.
به گزارش فانوس دریا، دومین کنفرانس اقتصاد دریاپایه ۳ الی ۴ بهمن ماه سال جاری در شهر زیبای بندرعباس برگزار خواهد شد.