خم شدن کمر بورس زیر موج عرضه‌ها

گروه بازارسرمایه – یعقوب شیدایی گماسایی – بازار سرمایه روزهای خوبی را تجربه نمی‌کند از یک سو، افزایش عرضه‌ها و از سوی دیگر نیز کاهش تقاضا بر کمر خمیده بورس…

خم شدن کمر بورس زیر موج عرضه‌ها

گروه بازارسرمایه – یعقوب شیدایی گماسایی – بازار سرمایه روزهای خوبی را تجربه نمی‌کند از یک سو، افزایش عرضه‌ها و از سوی دیگر نیز کاهش تقاضا بر کمر خمیده بورس سنگینی می‌کند. کمری که بیش از این تحمل این بار گران را ندارد آمارهای چند هفته متوالی در بورس گویای معدل خروج پول هوشمند و کاهش ورودی پول است حتی خروج پول به صندوق‌های با درآمد ثابت نیز سرایت کرده است.
شاخص کل بورس در روند نزولی خود در هفته گذشته ۳۸هزار و ۲۱۲واحد کاهش یافت و در تراز ۲میلیون و ۱۷هزار واحدی ایستاد.
پویایی بازارهای رقیب نظیر ارز و طلا سبب شده است که اندک رمق بورس نیز رو به زوال رود هشداری که پیش از این نیز چند بار متذکر شدیم، اما توجه نکردن به آن از سوی مجریان امر موجب از دست رفتن هر چه بیشتر اعتماد سرمایه‌گذاران شد.
همه فعالان بازار سرمایه اذعان دارند که مشکل اصلی بورس این روزها، نبود نقدیتگی لازم است، اما کافیست سری به بازارهای رقیب طلا و ارز و حتی خودرو بزنید به محض اعلام نام‌نویسی خودرو، پول‌ها جاری می‌شود، اما سوال اصلی این است چرا این قدر تفاوت؟ چرا از بازار بورس استقبال نمی‌شود و در مقابل بازارهای دیگر رقیب و حتی سود سپرده بانکی طرفداران بیشتری در مقایسه با بورس دارد، آیا بورس ما با خطراتی پنهان روبه‌رو است که سرمایه‌گذاران از آن پرهیز دارند و چرا مسئولان سازمان بورس برای آن چه فکری کرده‌اند. این روزها مقارن برپایی نمایشگاه بورس در جزیره کیش است سوالی که نزد هر سهامداری پرسیده می‌شود ایا تمام مشکلات دیگر از جمله ریز و درشت سرمایه‌گذاران حل شده است یا اینکه کلید حل این مسائل در جزیره‌ای دور افتاده است. آیا بهتر نبود به جای برگزاری نمایشگاهی که هدف از برگزاری آن معلوم نیست و حتی ریالی به واسطه این نمایشگاه جذب بورس نمی‌شود این وقت و انرژی صرف حل مسائل پیش پاافتاده سرمایه‌گذاران می‌شد؟

آمار هفته گذشته
شروع هفته گذشته با کاهش ارزش معاملات خرد در مقایسه با شنبه ۵ آبان‌ماه شروع شد سایر موارد نظیر ورود پول هوشمند و خروج از صندوق‌های با درآمد ثابت نیز نزولی شد.
شنبه ۱۲ آبان ماه، ارزش معاملات خرد ۴.۶همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس ۱۸۳ و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت ۲۲۲میلیارد تومان بود.
برای دومین روز اندکی از ارزش معاملات خرد کاسته شد همزمان خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت نیز کم شد.
یکشنبه ۱۳ آبان ماه، ارزش معاملات خرد ۲.۱همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس ۶۳۳ و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت ۷.۸میلیارد تومان بود.
برای دوشنبه گذشته، آمار افزایش ارزش معاملات خرد و همزمان خروج پول ثبت شد.
دوشنبه ۱۴ آبان ماه، ارزش معاملات خرد ۳.۷همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس ۱۶۵ و خروج پول از صندوق‌های با درآمد ثابت ۵۵میلیارد تومان بود.
واگرایی در ارزش معاملات بالا و کاهش ورود نقدینگی سبب شد که عرضه‌ها در سومین روز صعودی شود به عبارت دیگر، گروهی از فعالان بازار سرمایه دوشنبه گذشته با فروش سهام خود، اقدام به شناسایی سود کردند.
سه‌شنبه ۱۵ آبان ماه، ارزش معاملات خرد ۲.۷همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس ۷۱ و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت ۳۳میلیارد تومان بود.
فشار عرضه‌ها سه‌شنبه گذشته در بورس مشهود بود به گونه‌ای که بیشتر نمادها وضع خوبی نداشتند و نوعی رقابت برای فروش گروهی از نمادها دیده می‌شد.
چهارشنبه ۱۶ آبان ماه، ارزش معاملات خرد ۴.۵همت، خروج نقدینگی حقیقی از بورس ۲۴۴ و ورود پول به صندوق‌های با درآمد ثابت ۴۶میلیارد تومان بود.
آخرین روز معاملاتی هفته گذشته به نوعی خرق عادت در بورس بود چراکه در شروع معاملات و نیم ساعت اول به دلیل موج عرضه‌ها در روز سه‌شنبه ۱۶ آبان، صف‌های فروش دیده می‌شد، اما در نیمه زمان معاملات حضور پرتوان تقاضا سبب شد که گروهی از نمادها از صف فروش تا صف خرید حرکت کنند سپس و در ادامه زمان معاملات دوباره عرضه‌ها زیاد شد و صف‌های خرید متعادل شد در نیم ساعت پایانی زمان معاملات دوباره گروهی از نمادها با تقاضا همراه شد که سبب صف خرید شدن تعدادی از این نمادها شد.

کاهش زمان انتقال الکترونیکی سهام متوفیان به وراث
چگونگی نقل و انتقال سهام متوفیان به وراث یکی از مشکلاتی است که دغدغه سرمایه‌گذاران بازار سرمایه است. دارایی‌های خودرو، سپرده بانکی و… به دلیل اینکه در جامعه و برای عموم شناخته‌ شده است به حالت عادی حل می‌شود، اما به دلیل اینکه هنوز فرهنگ سهامداری در جامعه نهادینه نشده است یک سردرگمی نزد عموم وجود دارد.
کارهای خوبی پیش از این زمینه صورت گرفت که مراجعه به دفاتر پیشخوان از آن جمله است، اما به دلیل اینکه مراجعه به این دفاتر در هر ساعت و زمانی برای همه میسر نیست شرکت سپرده‌گذاری حالت الکترونیکی انتقال سهام را اجرایی کرده است به عبارت دیگر، وراث برای انتقال سهم‌الشرکه به خود، پس از طی مراحل قانونی و پرداخت مالیات تنها با اتصال به سپرداه‌گذاری و بارگزاری اطلاعات خواسته‌شده به راحتی می‌توانند این کار را انجام دهند و همان لحظه نتیجه آن را در صفحه شخصی خود مشاهد کنند.
هفته گذشته مدیرعامل شرکت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در این باره گفت: انتقال سهام متوفیان به وراث (بجز سهام عدالت) به صورت الکترونیکی از طریق درگاه یکپارچه ذینفعان انجام می‌شود.
به گزارش روابط عمومی سپرده‌گذاری مرکزی، محمد باغستانی گفت: یکی از خدماتی که سپرده‌گذاری مرکزی به تمامی فعالان بازار سرمایه ارائه می‌دهد بحث انتقال سهام متوفی است که تمامی پرتفوی سهامداری آنها (بجز سهام عدالت) را می‌توانند به ورثه منتقل کنند، این پروسه از سال‌های قبل از طریق دفاتر پیشخوان انجام می‌شود، اما عملا بعد از تشکیل پرونده در دفتر پیشخوان و ارسال مدارک به دلیل نقص مدارک یا ایجاد ارتباط با مشتریان و پست کردن این مدارک به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی پروسه خیلی طولانی شکل می‌گرفت اما بعد از اتفاق مبارکی که برای سهام عدالت در سال گذشته رخ داد، تصمیم گرفته شد این اتفاق را برای تمام سهامی که در بازار سرمایه مورد معامله قرار می‌گیرد و قرار است به وراث منتقل شود، به صورت کاملا الکترونیکی انجام شود.
وی افزود: بر این اساس وراثی که سجامی هستند به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه می‌کنند و تمام مدارک را آنلاین بارگزاری می‌کنند و بقیه پروسه به شکل کاملا الکترونیکی انجام می‌شود و یکی از مزایای این طرح ارتباط مستقیم با شرکت سپرده‌گذاری مرکزی است. همچنین در روش قدیمی حدود ۲۰ روز انتقال سهام زمان می‌برد که امید می‌رود با روش الکترونیک، کمتر از ۲ روز انتقال انجام شود.
مدیرعامل شرکت شرکت سپرده‌گذاری مرکزی تصریح کرد: بر این اساس، وراثی که سجامی هستند به درگاه یکپارچه ذی‌نفعان بازار سرمایه مراجعه می‌کنند و تمام مدارک را آنلاین بارگزاری می‌کنند و بقیه پروسه به شکل کاملا الکترونیکی انجام می‌شود و یکی از مزایای این طرح ارتباط مستقیم با شرکت سپرده‌گذاری مرکزی است. همچنین در روش قدیمی حدود ۲۰ روز انتقال سهام زمان می‌برد که امید می‌رود با روش الکترونیک، کمتر از ۲ روز انتقال انجام شود.

بازنشر فانوس دریا به نقل از اقتصاد سرآمد

بازدید: 14

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *