به گزارش اقتصادسرآمد، شاخص کل بورس در سومین روز کاری خود ۷هزار و ۴۸۴واحد افزایش یافت که این افزایش همراه با رشد صعودی در ارزش معاملات خرد در مقایسه با یکشنبه ۲۸مردادماه بود، اما همراه با این صعود، خروج پول از بورس و صندوقهای با درآمد ثابت نیز محقق شد به عبارت دیگر، نوعی واگرایی در خروجیهای سومین روز معاملاتی رخ داد که افزایش ارزش معاملات را مشکوک نشان میدهد.
در بازار بورس ارزش کل معاملات به عنوان یکی از مفاهیم مهم است. به عبارت دیگر، ارزش کل معاملات در بازار سهام نشاندهنده حجم نقدینگی در بازار است.
ارزش معاملات در بورس همان میزان خرید و فروشهای سهام در یک بازه زمانی مشخص است.
به طور کلی، زمانهای رونق یا رکود بازار بورس یکی از روشهای آگاهی از میزان نقدینگی مقدار ارزش معاملات بازار سرمایه است. میزان خرید و فروش سهام هر شرکتی میتواند مصداقی برای ارزش کل معاملات است و میزان خرید و فروش معاملات نیز رابطه مستقیمی دارد؛ به این معنا که ارزش بالای معاملات نشان دهنده افزایش میزان نقدینگی، افزایش خرید و فروش سهام و به تبع آن اوضاع مساعد سهام دارد.
تحلیلگران حرفهای از ارزش معاملات برای رصد سیگنالهای خرید و فروش استفاده کند. زمانی که ارزش معاملات مقدار مناسبی است، گویای این است که احتمالا زمان خرید سهم است.
همچنین ارزش بالای معاملات در یک سهم مشخص میتواند نویدی برای آینده صعودی سهم باشد؛ وقتی خرید سهام به احتمال قوی با سود مثبت روبهرو میشود. از سوی دیگر، در مواقعی که ارزش معاملات در حال کاهش است با تحلیلهای دقیق و حرفهای اقدام به نوسانگیری میشود.
رشد ارزش معاملات بازار سرمایه همراه با افزایش ارزش معاملات خرد نشانه مثبتی است به شرط اینکه این افزایش ناشی از نوعی شتابزدگی برای فروش و نقد کردن نباشد موردی که گروهی از تحلیلگران درباره آن همواره هشدار میدهند این است که هر گونه تصمیمگیری درباره بورس یا هر بازار دیگر باید با در نظر گرفتن تمام جنبهها و آمارها باشد.
احتمال تکرار نشدن افزایش ارزش معاملات
محمدامین امینالرعایا، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگویی با «اقتصاد سرآمد» درباره افزایش ارزش معاملات خرد روز گذشته گفت: رشد ارزش معاملات اگر به طور مستمر و با آهنگ نهچندان تند باشد، مناسب است.
او افزود: اما اگر این افزایش به طور ناگهانی و دو برابر باشد و در روزهای آینده تکرار نشود، نوعی علامت هشدار برای فعالان بازار سرمایه محسوب میشود چراکه میتواند نشانه نقد کردن و فروش باشد که در اینصورت احتمال کاهش در روزهای آینده وجود خواهد داشت.
معاملات خرد همان معاملات عادی هستند که توسط سهامداران خرد صورت میگیرد. این نوع از معاملات شامل محدودیتهای قیمتی و حجمی هستند. این امر بر خلاف معاملات بلوکی است که هیچگونه محدودیتی در رابطه با قیمت و حجم نداشتند. سرمایهگذارانی که بهصورت حرفهای در این بازار مشغول هستند در فرایند انتخاب بهترین سهام از ارزش معاملات خرد برای تصمیمگیری استفاده میکنند، زیرا حجم و ارزش معاملات خرد در بورس میزان نقدشوندگی روزانهی این بازار را مشخص میکند و اطلاعاتی را در رابطه با خریدوفروش سهام به سرمایهگذاران ارائه میدهد. در واقع میتوان گفت در یک روز معاملاتی سهام هر نماد بورسی با قیمتهای مختلف و حجمهای متفاوت به فروش میرسد. توجه به همین اطلاعات حائز اهمیت است.
خروج پول حقیقی پول هوشمند
بازار سرمایه روز گذشته ۳۰۹میلیارد تومان خروج پول حقیقی را ثبت کرد که در مقایسه با ۳۲۸میلیارد تومان روز یکشنبه ۲۸مردادماه، مقدار قابل اعتنایی است به عبارت دیگر، تقریبا همه پول نقدی که روز یکشنبه وارد بورس شد روز گذشته از بورس خارج شد که همین امر میتواند سبب شود که به افزایش حجم و ارزش معاملات مشکوک شد.
این باور در بین بسیاری از معامله گران وجود دارد که همواره برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی با استفاده از اطلاعات و یا تحلیل قویتر نسبت به بقیه، در قیمتهای بهتر یا زمان مناسبتری اقدام به خرید یا فروش سهام میکنند و با رصد معاملات این افراد می توان معاملات انجام داد. یکی از نشانههای ورود یا خروج پول هوشمند در حجم معاملات مشخص میشود. بدین معنی که زمانیکه متوسط حجم معاملات سهام یک شرکت، در مقایسه با میانگین حجم معاملات آن در بازههای زمانی مشخص (مثلا هفتگی، ماهانه و یا سهماهه) افزایش قابل توجهی داشته باشد، میتواند نشانهای از ورود با خروج پول هوشمند باشد و باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.
واریز ۱۰همت نقدینگی نیازمند تایید نهایی بانک مرکزی
هفته گذشته بود که خبر از اختصاص منابع نقدینگی برای حمایت از بازار سرمایه سبب شد که از تعداد صفهای فروش کاسته شود و حتی گروهی از نمادها نیز صف خرید را تجربه کنند،اما هنوز پولی از جایی برای بورس نیامده است. موردی که در گفتههای مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس مشهود است و او ضمن پذیرش نیامدن پول، هر گونه تغییر را به تایید نهایی بانک مرکزی منوط کرد.
قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس در این باره به سنا، گفت: در چند روز گذشته، مدیران و معاونان سازمان بورس جلساتی را با مدیران بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه برگزار کردند.
او اعلام کرد: همچنین طبق جمعبندی انجامشده در جلسه شورای عالی بورس، مکاتبات اداری و فرآیندهای قانونی برای واریز ۱۰ همت نقدینگی به صندوق توسعه بازار سرمایه انجام شده و اکنون در انتظار تایید نهایی بانک مرکزی برای انجام این واریزیها هستیم.
معصومی خانقاه تاکید کرد: امیدواریم بهزودی مسائل اداری و مقرراتی رفع و مجوز واریز از طرف بانک مرکزی صادر شود.
مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان گفت: در این زمینه پیگیریهای لازم از سوی سازمان بورس، صندوق توسعه بازار سرمایه و سایر ارکان و نهادها انجام شد و اکنون در انتظار جمعبندی بانک مرکزی برای ابلاغ مجوز و واریز این مبالغ هستیم.
بازنشر فانوس دریا به نقل از اقتصاد سرآمد