توافق عدم حضور قوای نظامی کشور ثالث در آب های دریای خزر

سفارت روسیه در تهران اعلام کرد: با هدف تعمیق همکاری، با پنج کشور ساحلی خزر در حال مذاکره برای تدوین…

توافق عدم حضور قوای نظامی کشور ثالث در آب های دریای خزر

سفارت روسیه در تهران اعلام کرد: با هدف تعمیق همکاری، با پنج کشور ساحلی خزر در حال مذاکره برای تدوین اقداماتی در زمینه فعالیت‌های نظامی در خزر هستیم.

 

به گزارش پایگاه خبری گفتمان دریا، سفارت روسیه در تهران به مناسبت «روز بین‌المللی دریای خزر» در  مطلبی در صفحه اجتماعی خود نوشت: « دریای خزر به دلیل موقعیت جغرافیایی، منابع غنی، تنوع زیستی، ظرفیت‌های اقتصادی و ترانزیتی، میراث تاریخی و فرهنگی، گستره آبی منحصر به فردی به حساب می‎ آید.

‌‎روز بین‌المللی خزر ۱۸ سال است که در کشورهای منطقه خزر یعنی جمهوری آذربایجان، ایران، قزاقستان، روسیه و ترکمنستان جشن گرفته می‌شود. در واقع در این روز کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیط زیست دریایی دریای خزر (کنوانسیون تهران) در سال ۲۰۰۶ لازم الاجرا گردید که پایه‌های همکاری زیست محیطی در منطقه را پایه‌ریزی کرده و آمادگی پنج کشور را برای تعامل منطقی و سازنده در خصوص حفظ اکوسیستم منحصر به فرد این گستره آبی مورد تایید قرار داد.

‌‎همچنین در تاریخ ۱۲ اوت ۲۰۱۸ (۲۱ مردادماه ۱۳۹۷)، کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر به امضا رسید. این سند اساسی برای منطقه، وضعیت حقوقی بین‌المللی دریای خزر مورد توافق «پنج کشور» را مشخص کرده و اصول و رویه‌های اصلی تعامل بین کشورهای خزر را تعیین نمود.

‌‎توافقات به ثبت رسیده در کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر در خصوص صلاحیت انحصاری طرفین در حل و فصل مسائل مربوط به این گستره آبی از اهمیت بسیاری برخوردار است. تنها پنج کشور ساحلی دریای خزر حق حاکمیت بر دریای خزر و منابع آن را داشته و مسئولیت حفظ دریای خزر و توسعه پایدار منطقه را در قبال نسل‌های فعلی و آینده بر عهده دارند.

‌‎به منظور تامین امنیت و ثبات منطقه خزر، کشورهای ساحلی بر اصل عدم حضور نیروهای مسلح کشورهای ثالث در دریای خزر توافق کرده و به آن پایبند هستند.

 در چارچوب تعمیق همکاری‌ها در حوزه امنیت، «پنج کشور» ساحلی در حال مذاکره برای تدوین اقدامات اعتمادساز در زمینه فعالیت‌های نظامی در دریای خزر هستند.

در آینده، منطقه خزر قرار است به بخشی قوی و قابل اعتماد در معماری امنیتی اوراسیا تبدیل شود که اساس یک نظام چند قطبی جدید در روابط بین‌الملل خواهد بود.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

بازنشر فانوس دریا به نقل از گفتمان دریا

بازدید: 8

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *