همچنین ۳۰میلیارد تومان خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت نیز ثبت شد تراز منفی پول حقیقی و صندوقهای با درآمد ثابت نشان میدهد که خروج پول از بازار سرمایه رخ داده است که خبر خوبی برای بورس نیست.
کاهش ۲۷هزار واحدی شاخص کل بورس
در هفته گذشته
شاخص کل بورس که چهارشنبه ۲۷تیرماه، در تراز ۲میلیون و ۲۰۲هزار واحدی بود در پنج روز هفته گذشته با از دست دادن ۲۷هزار واحد در سطح ۲میلیون و ۱۷۵هزار واحدی ایستاد.
آمار معاملات هفته گذشته بازار سرمایه نشان میدهد که ارزش معاملات خرد که به نوعی نشاندهنده گردش پول حقیقی در بورس است در هفته گذشته در محدوده ۳همت در نوسان بود
ارزش معاملات خرد شنبه ۳۰مردادماه، ۲.۹همت، خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت ۵۴۱ میلیارد تومان، ارزش معاملات خرد ۳۱تیرماه، ۲.۹همت، خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت ۱۱۳ میلیارد تومان، ارزش معاملات خرد ۱مردادماه، ۳.۱همت، ورود پول به صندوقهای درآمد ثابت ۳۲۹ میلیارد تومان، ارزش معاملات خرد ۲مردادماه، ۳.۱همت، ورود پول به صندوقهای درآمد ثابت ۶۷ میلیارد تومان و ارزش معاملات خرد چهارشنبه ۳مردادماه، ۳همت، ورود پول به صندوقهای درآمد ثابت ۱۲۵ میلیارد تومان.
فعالان بازار سرمایه همراه با رصد روند شاخص کل بورس، نگاه ویژهای به ارزش معاملات نیز دارند.
در بازار بورس ارزش کل معاملات به عنوان یکی از مفاهیم مهم است. به عبارت دیگر، ارزش کل معاملات در بازار سهام نشاندهنده حجم نقدینگی در بازار است.
ارزش معاملات در بورس همان میزان خرید و فروشهای سهام در یک بازه زمانی مشخص است.
زمانهای رونق یا رکود بازار بورس یکی از روشهای آگاهی از میزان نقدینگی مقدار ارزش معاملات بازار سرمایه است. میزان خرید و فروش سهام هر شرکتی میتواند مصداقی برای ارزش کل معاملات است و میزان خرید و فروش سهام شرکت نشاندهنده وجود نقدینگی در سهام شرکت دارد و این موضوع با ارزش کل معاملات نیز رابطه مستقیمی دارد؛ به این معنا که ارزش بالای معاملات نشان دهنده افزایش میزان نقدینگی، افزایش خرید و فروش سهام و به تبع آن اوضاع مساعد سهام دارد.
همچنین روند ورود و خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت در هفته گذشته ثابت نشان میدهد که در نیمه اول هفته گذشته خروج پول از صندوق درآمد ثابت و در نیمه دوم ورود پول ثبت شده است. این روزها نقدینگی داخل بورس مابین صندوقهای درآمد ثابت و بازار سهام در گردش است در زمانهایی که جذابیت سهام به دلیل خبرها نزد سرمایهگذاران افزایش پیدا میکند خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت اتفاق میافتد و پس از فروکش کردن جذابیت سهام به دلیل رشد قیمت یا انتشار اخبار بد درباره سهام، روند خروج پول از سهام و ورود آن به صندوقهای با درآمد ثابت کلید میخورد.
صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت حداقل بازده مورد انتظار را نصیب سرمایهگذاران خود میکنند. افرادی که واحدهای این صندوقها را خریداری میکنند، در واقع سرمایهگذارانی کم ریسک هستند. این افراد انتظار دارند سودی معقول با حداقل ریسک ممکن را به دست آورند. به همین علت مدیران این صندوقهای سرمایهگذاری، منابع مالی حاصل از فروش واحدهای این صندوقها را عمدتاً به خرید اوراق بهادار بدون ریسک یا کمریسک مثل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق خزانه و… اختصاص میدهند تا بتوانند سود مورد نظر را برای سرمایهگذاران محقق کنند.
کاهش زمانها و هزینههای افزایش سرمایه
افزایش سرمایه فرآیندی است که شرکتها منابع مالی جدید را از طریق انتشار و فروش سهمهای جدید تامین میکنند. این منابع مالی جدید، در راستای اصلاح ساختار سرمایه یا گسترش فعالیتهای شرکت ازجمله افزایش ظرفیت تولید، راهاندازی طرحهای توسعه و پروژههای شرکت، نوسازی ماشین آلات و… به کار گرفته میشود.
هفته گذشته رئیس سازمان بورس درباره اقدامات سازمان بورس برای کاهش زمان افزایش سرمایه توضیح داد یکی درباره پذیرهنویسی عمومی یا عرضه عمومی حق تقدمهای استفادهنشده شرکتها است که زمان ۶۰ روزه برای فروش اوراق حق تقدم استفادهنشده به ۳۰ روز کاهش یافت. دومی حذف مجوز از اداره ثبت شرکتها و صرفا با مجوز سازمان بورس پذیرهنویسی و کاهش مهلت حق تقدمهای استفادهنشده از ۳۰ روز به ۱۵ روز با قابلیت تمدید یک هفتهای است.از دیگر اقدامات جدید برای کاهش زمان و هزینه افزایش سرمایه است تا پیش از این شرکتها در زمان افزایش سرمایه مییابد اقدام به آگهی در روزنامهها و ارسال نامه افزایش سرمایه با پست سفارشی و در مرحله بعد منتظر جواب سهامدار میماندند که هم بسیار وقتگیر و هم هزینه زیادی را به سهامداران آن شرکت تحمیل میکرد در طرح جدید انتشار آگهی در سامانه اطلاع رسانی ناشران بورسی کافی است.
زمان افزایش سرمایه شرکتهای بورسی به ۸۰ روز کاهش یافت
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به این که سال گذشته حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه شرکتهای بورسی را شاهد بودیم، گفت: سرمایه شرکتهای بورسی کمتر از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان نیز به ۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
به گزارش شادا، مجید عشقی، در آیین رونمایی از سامانه جامع تسهیلات اشتغالزایی کشور و همچنین افتتاح مرکز تسهیل تامین مالی تولید وزارت امور اقتصادی و دارایی، اظهار کرد: امیدواریم با تدوین دستورالعمل های لازم و راهاندازی نهادهایی که در قانون تامین مالی تولید دیده شدهاند، بتوانیم به بحث تشکیل سرمایه که یکی از چالشهای جدی اقتصاد است، بپردازیم.
عشقی توضیح داد: در قانون تجارت ماده ۱۷۳ آمده است که پذیرهنویسی عمومی یا عرضه عمومی حق تقدمهای استفادهنشده که برای اکثر شرکتها معضل شده بود و زمان ۶۰ روزه برای فروش اوراق حق تقدم استفادهنشده وجود داشت که به ۳۰ روز کاهش یافت و این مدت زمان لازم برای ثبت افزایش سرمایه را طولانی میکرد؛ اما در قانون آمده که اولا باید بدون نیاز به اخذ مجوز از اداره ثبت شرکتها و صرفا با مجوز سازمان بورس پذیرهنویسی انجام شود و ثانیا حق تقدمهای استفادهنشده از ۳۰ روز به ۱۵ روز با قابلیت تمدید یک هفتهای کاهش یابد.
دستورالعمل اجرایی مطابق قانون
تامین مالی تولید
عشقی عنوان کرد: موضوع دیگر انتشار آگهی در سامانه اطلاع رسانی ناشران بورسی بوده که کافی است آگهی پذیرهنویسی منتشر شود تا هزینه افزایش سرمایه کاهش یابد. همچنین مدت استفاده از حق تقدم از ۶۰ روز به ۳۰ روز کاهش یافت که قابلیت تمدید ۱۵ روزه نیز دارد و در مجموع از ۹۰ روز به ۴۵ روز کاهش یافت. دستورالعمل اجرایی مطابق قانون تامین مالی تولید بلافاصله در هیات مدیره سازمان تصویب و اجرایی شد که شامل ارسال حق تقدمها بود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ارائه اصلاح دستورالعمل نحوه حضور و اعمال حق رای به صورت الکترونیکی در مجامع عمومی شرکتهای ثبت شده در سازمان بورس و اوراق بهادار از دیگرموارد قانون است. سال گذشته نزدیک به ۲۵۰ مجمع عمومی به صورت الکترونیکی برگزار و امسال عمده مجامع به صورت الکترونیکی برگزار میشوند که امید میرود این فرآیند به همه شرکتهای بورسی تسری یابد.
افزایش سرمایه شرکتهای بورسی
وی توضیح داد: همچنین ۱۹۰ روز مهلت قانونی به علاوه ۴۵ روز تمدید برای افزایش سرمایه از محل آورده نقدی به ۸۰ روز کاهش یافت که امکان تمدید ۲۲ روزه دارد که با توجه به الکترونیکی شدن فرآیندها، بسیاری از شرکتها برای کمتر از ۳ ماه هم امکان آن را دارند و در کل از ۲۳۵ روز که اکثر مواقع تا یک سال هم طول میکشید، به ۱۲۲ روز کاهش یافته است.
عشقی خاطرنشان کرد: سال گذشته حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه شرکتهای بورسی را شاهد بودیم و سرمایه شرکتهای بورسی از کمتر از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به ۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
بازنشر مرینپرس به نقل از اقتصاد سرآمد