اقیانوس ما، تعهد ما، فرصت ما» به عنوان شعار روز جهانی دریانوردی سال ۲۰۲۵ میلادی انتخاب و قرار شده است این روز در ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۵ میلادی در سراسر جهان جشن گرفته شود.
به گزارش پایگاه خبری ترابران به نقل از مانا، شورای سازمان بینالمللی دریانوردی IMO در صد و سی و دومین نشست خود به پیشنهاد «آرسنیو دومینگز» دبیر کل IMO، «اقیانوس ما، تعهد ما، فرصت ما» را به عنوان شعار روز دریانوردی سال ۲۰۲۵ میلادی تصویب کرد.
به گفته دبیرکل IMO؛ این شعار بازتابی از نقش حیاتی اقیانوس در اقتصاد جهانی است، زیرا بیش از ۸۰ درصد حملونقل جهانی از طریق اقیانوسها انجام میشود. اقیانوس برای میلیونها انسان منبع کارآفرینی و تأمین غذا است. زیستگاه بسیاری از گونههای دریایی است و تعدیل آبوهوای کره زمین از جمله تأثیرات آن است که تأثیرات تغییرات آب و هوایی را تا حد ممکن کاهش میدهد. همچنین صنعت حملونقل دریایی نقش اصلی را به عنوان بزرگترین بخش فعال برای محافظت از محیط زیست دریایی و مدیریت منابع دریایی ایفا میکند.
آرسنیو دومینگز، دبیرکل IMO تأکید کرد: «تعهد دیرینه ما درباره این موضوع در چهارچوب مقررات جهانی IMO پیرامون پشتیبانی از آبهای پاکتر، ایمنتر و همچنین یک مجموعه در حال رشد از همکاریهای مبتکرانه فنی است که برای حمایت و محافظت از اقیانوسها در ۱۷۶ کشور عضو این سازمان مورد تأیید قرار گرفته است.»
او در ادامه گفت: «در طول دهههای اخیر، IMO قوانین و توصیههای سرسختانهای برای مراقبت از محیط زیست دریایی و پرهیز از هرگونه تأثیر منفی اعمال کرده است. این قوانین شامل معاهدههای ضروری است که در سطح جهانی بر صنعت کشتیرانی اعمال میشود.»
دومینگز در ادامه به برخی از کنوانسیونها و معاهدههای بینالمللی برای حفظ محیط زیست دریایی اشاره کرد و گفت: «کنوانسیون بینالمللی جلوگیری از آلودگی کشتیها (MARPOL) برای نخستین بار در سال ۱۹۷۳ تصویب شد. این آلودگیها شامل آلودگی نفت، مواد شیمیایی خطرناک، کالاهای بستهبندی شده، فاضلاب و زبالهها و انتشار مضر از سوی کشتی میشود. سایر معاهدات مربوط به محیط زیست شامل: تخلیه زباله در دریا (کنوانسیون و پروتکل لندن)، مدیریت آب بالاست کشتیها برای جلوگیری از گسترش گونههای آبزی مهاجم (کنوانسیون مدیریت آب بالاست)؛ کنترل سیستمهای ضد رسوب؛ و آمادگی و واکنش برای نشت نفت یا مواد شیمیایی میشود.»
ا و اظهار کرد: «این مقررات بینالمللی توسط برنامهها و پروژههای حمایتی فنی توسط کشورهای عضو برای مقابله با چالشهایی مانند زبالههای پلاستیک دریایی و انتشار گازهای گلخانهای از کشتیها، گسترش گونههای آبزی مهاجم از طریق آب بالاست و رسوب زیستی پشتیبانی میشوند.»
دومینگز در ادامه خاطرنشان کرد: «فعالیت IMO در این بخش بهطور مستقیم از برنامه ۲۰۳۰ سازمان ملل برای توسعه پایدار و اهداف توسعه پایدار (SDGs) حمایت میکند.»
دبیر کل IMO در پایان یادآور شد: «شعار جدید IMO برای سال ۲۰۲۵ میلادی بر تلاشهای جهانی گسترده برای حفاظت از اقیانوسها از جمله انعقاد موافقتنامه سازمان ملل در مورد حفاظت و استفاده پایدار از تنوع زیستی دریایی از مناطق فراتر از صلاحیت قضایی (توافقنامه BBNJ)، مذاکره در مورد یک ابزار جدید در زمینه آلودگی پلاستیکی و سومین کنفرانس اقیانوس سازمان ملل در ژوئن ۲۰۲۵ میلادی تأکید میکند.»
او افزود: «این شعار به همه ذینفعان اجازه میدهد تا ارتباط عمیق صنعت حملونقل دریایی و IMO را در حوزه اقیانوس به نمایش بگذارند و اهمیت همکاری و هماهنگی برای اطمینان از استفاده پایدار و ایمن از منابع اقیانوسی را برجسته کنند.»